DETOXIKACE   A       Z E L E N É   P O T R A V I N Y

 

 

 

 

Zelené potraviny patří do skupiny přírodních látek, které účinně ovlivňují lidské zdraví. Jsou to čistě přírodní produkty, které organismus detoxikují, regenerují a vyživují!

Zelené potraviny získávají v poslední době stále více na oblibě. Proč tomu tak je? Potraviny, které se dostávají do naší kuchyně a které pojídáme, jsou většinou nějakým způsobem chemicky ošetřeny, nebo s nimi při výrobě a zpracování bylo nakládáno takovým způsobem, že obsah nutričních a biologicky cenných látek zásadně poklesl. Výrazně nižší obsah vitamínů a stopových prvků způsobuje také tepelná úprava potravin, které se znehodnocují a velmi snadno oxidují.

Aura chlorelly

 (Chlorella sorokiniana)

  Zelená – Modrá řasa Cryptomonada                                                                                      

 

 

Zelené potraviny jsou nejprodávanější dietetikum. Je to preventivní a terapeutická medicína. Jejich nejvýznamnější schopnost je detoxikační, díky které jsou ideálním doplňkem

všech očistných kůr a redukčních režimů.

V současné době, na základě výzkumů, jsou zelené produkty vzhledem ke svým nutričním hodnotám řazeny do skupiny potravin.

K tomu, aby strava – či doplněk stravy vašemu tělu skutečně pomohl, musí splnit tři úkoly:

- musí obsahovat účinnou látku

- musí obsahovat vhodné množství

- látka musí být ve vašem těle vstřebatelná.

 

Odborná literatura uvádí, že balení, která nechrání enzymy a nutriční látky před světlem (oxidace, žluknutí, hrudkování), způsobí úbytek 40% aktivních látek z produktu během 14 dnů. Jedná se o průhledná či papírová balení.

V oblasti zdraví hraje spolu s psychickou pohodou a tělesným pohybem klíčovou roli výživa. Všichni víme, že záleží na tom, co jíme, a že jídlo nemá jen uspokojit naši chuť a utišit hlad. Na složení našeho jídelníčku totiž závisí z jakého "materiálu" budou vystaveny tkáně našich orgánů a kostí, jak zdravá bude naše krev, jak bude fungovat látková výměna a jakou obranyschopností (imunitou) bude vybaven náš organizmus v případě napadení nějakou nemocí.

 

 Ze zkušenosti víme, že od zdravotního stavu se odvíjí i kvalita života. Jen si vzpomeňte, jak člověka dokáže otrávit obyčejná rýma. A co teprve chřipka, cukrovka či nádorové onemocnění! V mnoha čekárnách lékařských ordinací můžeme číst následující slogan: "Zdravý člověk má tisíc přání, nemocný jen jedno." A přece, nemoc není náhoda. Nemocem můžeme předcházet a nebo si je sami přivozovat.

 

 

Hladovění nad plnými hrnci.

Hippokrates, nestor všech lékařů, ve 4. století př. Kristem prohlásil: "Ať je ti jídlo lékem a lék jídlem." Jeho výrok je platný i ve světle nejmodernějších vědeckých výzkumů. Ano, jídlo ovlivňuje naše zdraví víc, než si dokážeme představit. Není vůbec přehnané říct, že na kvalitě potravin, které konzumujeme, závisí i kvalita našeho zdravotního stavu. Jenže podle odborníků kvalita běžně dostupných potravin klesá. V roce 2007 například uveřejnil deník MF Dnes článek o poklesu hodnot výživných látek v konzumních bramborách v porovnání s hodnotami před 5ti lety až o 20%. Potraviny jsou vyráběny v obrovských objemech, rychleny, chemicky ošetřovány, transportovány na dlouhé vzdálenosti, chlazeny a skladovány. Všechny tyto procesy nemilosrdně ubírají na jejich kvalitě. Dílo zkázy pak dokončí následná úprava v kuchyni - vaření, pečení či smažení. Tím jistě jídlo získá na chuti a vzhledu, ale jeho výživná hodnota pro buňky je nedostatečná. Naše strava je kaloricky velmi bohatá, ale organizmus nedostává to, co potřebuje ke zdravému fungování. Kdosi to vtipně okomentoval, že "hladovíme nad plnými hrnci."

 

Doplňky stravy

Z těchto důvodů vzniká potřeba doplnit do jídelníčku látky, které v něm chybí. Proto farmaceutický průmysl přišel na trh s potravinovými doplňky. V drtivé většině se jedná o syntetické přípravky, které obsahují jen několik izolovaných "chybějících" látek uvedených ve složení na obalu. V přírodě je tomu ale úplně jinak. V rostlinách jsou obsaženy stovky aktivních látek, které jsou vzájemně složitě propojeny. Díky tomuto propojení dochází k tzv. synergickému efektu, kdy jednotlivé složky si vzájemně umožňují projevit a dokonce znásobit svoji účinnost. Toho samozřejmě izolované vitaminy a minerály v syntetických přípravcích nejsou schopny. Hodnotit tedy kvalitu přípravku podle jeho složení je neobjektivní a zavádějící. Celek je totiž mnohem víc, než pouhý součet jednotlivých složek.

 

Zelené potraviny

Ve světě proto sílí trend tzv. celostních živých zelených potravin (green foods, whole foods, practical living foods), které plně odpovídají požadavku doplnit do naší stravy chybějící živiny a detoxikanty v organické, snadno vstřebatelné formě a bez vedlejších účinků. Nejedná se vlastně o nic jiného než o návrat z chemické laboratoře zpět do laboratoře matky přírody. Návrat k životnímu stylu našich dědečků a babiček už sice není masově možný, ale díky moderním poznatkům a technologiím se můžeme k přírodní výživě významně přiblížit. Výborně to umožňují právě zelené potraviny, které se objevují na trhu nejčastěji ve formě sušených zelených šťáv a řas. Světově známým a uznávaným výrobkem z této oblasti je Green Magma japonského vědce Dr. Hagiwary.

 

"Otec zelené šťávy"

Japonský lékař, farmaceut a odborník na zelenou výživu Dr. Yoshihide Hagiwara je v oboru zelených potravin světově uznávanou autoritou. Příběh zelené šťávy Green Magma je vlastně příběhem jeho života. Již jako mladý absolvent farmaceutické fakulty na sebe Dr. Hagiwara upozornil, když vyvinul několik úspěšných léků. Postupem času se stal majitelem jedné z největších farmaceutických společností v Japonsku. Pro množství práce však zanedbával vlastní životosprávu - spal 3 hodiny denně a živil se hamburgery, rýží s kari a limonádou. Ani zde na sebe výsledky nenechaly dlouho čekat. Zešedivěl, vypadaly mu zuby a ocitl se na pokraji fyzického i psychického kolapsu, neschopný dále řídit svoji firmu. Bylo mu 38 let. Jako lékař a farmaceut brzy poznal, že na jeho zdravotní stav nemá "syntetická" medicína lék.

Nemoc se však stala zlomovým bodem jeho života. Při hledání léku na svoje zdravotní potíže se začal intenzivně zabývat tradičními přírodními léčebnými zdroji: čínskými bylinami a racionální výživou. Prozkoumal a otestoval přes 200 zelených (chlorofyl obsahujících) rostlin. Rostliny lisoval a pracoval s jejich šťávami. Testy jej jednonoznačně zavedly k obilovinám, z nichž optimální svou komplexností, vyváženým obsahem výživných látek i přijatelnou chutí byly listy mladého ječmene. Výsledkem jeho mnohaletého úsilí nalézt perfektní potravinu s léčebnými účinky, byl extrakt zeleného ječmene v prášku, který nazval Green Magma. Chuťově připomíná zelený čaj, čerstvý hrášek nebo špenát. Navíc se pro svou snadnou přípravu hodí do naší uspěchané doby, protože jeho rozmíchání ve vodě trvá jen několik vteřin a prášek, je-li správně skladován, má velmi dlouhou trvanlivost.

Přínos Dr. Hagiwary nebyl jen v objevení kladných komplexních účinků mladého ječmene na lidské zdraví, ale také ve vyvinutí šetrné technologie zpracování a unikátní receptury, umožňující jeho komerční využití a zpřístupnění široké veřejnosti. Za svou práci byl během života několikrát oceněn prestižními cenami japonské a brazilské vlády.

                                                             

Certifikát "ORGANIC" - záruka nejvyšší kvality

Výrobky řady Green Magma mají certifikát ORGANIC, který uděluje společnost QAI (Quality Assurance International). Tento světově uznávaný certifikát zaručuje, že výroba odpovídá ve všech jednotlivých fázích přísným standardům kvality. Dává tak zákazníkovi jistotu, že kupuje špičkový produkt, jehož kvalita nekolísá a který opravdu splňuje všechny parametry deklarované výrobcem. Platnost certifikátu není dána jednou provždy, ale je každoročně obnovována, což zaručuje stálou kontrolu. Garance kvality je 1000/0.

 

Pěstování a výroba

Kvalita začíná už na poli, a to volbou lokality. Ječmen pro výrobu Green Magma se pěstuje v přímořských oblastech Kalifornie a Japonska na polních plochách, kde široko daleko není žádná průmyslová zóna, a testy půdy odpovídají normám certifikátu Organic.

 

Dokladem kvality a "živosti" této půdy je dlouholetá záhada původu vitaminu B12 v Green Magma, i když jeho obsah je zde nízký. Rostliny totiž běžně B12 neobsahují, a tedy ani žádná ze složek GM nemohla být jeho zdrojem. Po létech záhadu objasnil jeden z profesorů Kalifornské Univerzity v Davisu. Vitamin B12 se dostává do rostlin ječmene působením bakterií v jejich koříncích. Tyto bakterie jsou velmi citlivé na kvalitu půdy. V půdě chemicky ošetřované se nevyskytují.

 

Při pěstování ječmene pro Green Magma jsou přísně dodržovány zásady organického (bio) zemědělství. Ke sklizni dochází těsně před tím, než stéblo začne dřevnatět a tvořit kolínka. V té době rostliny dosahují výšky cca´ 20 - 25 cm a jejich nutriční hodnota je nejvyšší. Sklizené listy se okamžitě zpracovávají v továrně, která je umístěna v blízkosti polí. Rychlost zpracování má samozřejmě vliv na kvalitu výrobku. Listy procházejí mycí linkou a jsou vylisovány. Šťáva smíchaná s maltodextrinem a výtažkem z naturální rýže je usušena ve sprejové sušičce při kontrolované teplotě nepřesahující teplotu těla. Vznikne světle zelený prášek, který po rozmíchání ve vodě má stejné vlastnosti jako čerstvě vylisovaná šťáva. Následuje balení výrobku a distribuce k zákazníkovi. Od sklizně po zabalení neuplynou více jak 3 hodiny! Celý tento unikátní proces šetrného zpracování ječných listů je patentovaný a Dr. Hagiwara za něj v roce 1987 obdržel cenu japonské Akademie pro vědu a techniku.

 

Složeni

            Dr. Hagiwara vyráběl zpočátku jen 100% čistou sušenou ječnou šťávu. Při několika měsíčním skladování však občas docházelo ke změnám v chuti, vůni i zabarvení a při laboratorním testu se ukázalo, že nutriční hodnoty produktu významně klesají. I tento problém vyřešil Dr. Hagiwara geniálně. Speciálním (patentovaným) technologickým postupem přidal do ječného extraktu maltodextrin a hnědou (naturální) rýži. Tím zajistil ochranu enzymu a nutričních složek v extraktu před nežádoucími chemickými reakcemi (oxidací), které by je časem znehodnotily.

Maltodextrin dokáže obalit molekuly jednotlivých živin, a tak již na molekulární úrovni chrání jejich živost a účinnost. Tím i logicky prodlužuje a garantuje trvanlivost výrobku. Obě přidané složky navíc zvyšují vstřebatelnost obsažených živin a umožňují lepší stravitelnost produktu zvláště u lidí s problematičtějším zažíváním."

 

Maltodextrin je polysacharid běžně využívaný v potravinářském i farmaceutickém průmyslu, například při výrobě energetických nápojů, či potravinových doplňků pro sportovce. Protože se jedná o složitý cukr a tělu trvá hodiny, než jej rozloží na jednoduchou glukózu, nedochází při jeho požití k výkyvu hladiny cukru v krvi. Je tedy naprosto bezpečný i pro pacienty, jejichž zdravotní stav vyžaduje kontrolu cukru v krvi. Green Magma je bezpečně užíván diabetiky a z lékařských studií vyplývá jeho kladný vliv na jejich zdravotní stav.

 

Konkurenční výrobky

Na trhu se objevují i jiné výrobky z mladého ječmene. Jedná se v prvé řadě o sušené drcené listy ječmene. Jejich výhodou, která upoutá zákazníka na první pohled, je jejich až o polovinu nižší cena. Ta je dána mnohem nižším objemem travní masy potřebné k výrobě stejného množství prášku a levnější zpracovatelskou technologií. Problémem těchto produktu je ale jejich nižší užitná hodnota. Ta je zase dána jejich problematickou vstřebatelností. Nutriční složky, pro které si vlastně zákazník produkt kupuje, jsou vázány na travní vlákninu, která je pro člověka více méně nestravitelná. Člověk má jiné zažívací ústrojí než býložravci, a proto jeho organizmus není schopen tyto nutriční látky využít. Konzumování těchto přípravků je tedy i přes jejich zdánlivě nízkou cenu neekonomické, a co víc, pro někoho muže být i nebezpečné. Při drcení sušené trávy dochází k rozpadu ječného listu na mikroskopické částečky, které se pouhým okem jeví jako jemný prášek. Ve skutečnosti se jedná o hrubou vlákninu s ostrými hroty, které mohou zraňovat a dráždit jemnou sliznici zažívacího ústrojí a vyvolávat alergickou reakci. U pacientů s Crohnovou chorobou mohou způsobit i poškození již beztak přecitlivělé střevní sliznice a vyvolat průjmy, které nutriční deficit ještě prohloubí.

 

 Dalšími výrobky z mladého ječmene jsou sušené 100% šťávy z ječných listů. Ty neobsahují vlákninu, a proto u nich výše zmíněná rizika nehrozí. Z filosofického hlediska se vše, co je 100%, jeví jako nejlepší a nejkvalitnější. Z praktického hlediska tomu tak ale není. Je třeba si uvědomit, že vylisovanou ječnou šťávu plnou živin, enzymů a fytolátek už nechrání její vláknina a za těchto nově vzniklých podmínek jsou v ní obsažené látky připraveny okamžitě chemicky reagovat mezi sebou navzájem i se svým okolím, a tím významně měnit své hodnoty. Proto okamžitě po vylisování dochází k sušení, které do značné míry zabrání těmto nežádoucím reakcím. Do značné míry, ale nikoliv dostatečně. I prášek je vysoce citlivý na vnější vlivy. Pro uchování výživné hodnoty je třeba použít náročnější a dražší technologie balení a důsledně dodržovat standardy šetrného skladování, což se někdy výrobci a obchodníkovi nedaří a pro zákazníka je velmi těžké to zkontrolovat.

S tímto problémem, jak už bylo výše zmíněno, se potýkal na počátku i Dr. Hagiwara. Nejprve vyvinul a prodával jen čistý prášek z vylisované traviny. Díky častým reklamacím však hledal jinou variantu a posléze tento nedostatek odstranil přidáním přírodního maltodextrinu. Ten se chová jako stabilizátor (jejich obalením brání nutričním látkám v nežádoucích chemických reakcích) a současně jako nositel nutričních látek, které jsou díky němu rychleji a účinněji vstřebány. Tuto technologii

výroby Green Magma si Dr. Hagiwara nechal v r. 1969 patentovat.

Často kladené otázky

 

1. O produktech

 

Jaký je rozdíl mezi GM a multivitaminy?

GM obsahuje nejen mnohem větší množství výživných látek než běžný multivitamin, ale kombinace těchto látek působících synergicky (společně), umožňuje těmto produktům poskytnout špičkovou výživu, jakou příroda zamýšlela.

 

Je nějaký rozdíl mezi GM práškem a GM tabletami?

Složení je naprosto stejné. GM v práškové formě můžeme vstřebat poněkud rychleji, tablety zase díky pomalejšímu trávení úplněji.

 

Proč je v GM maltodextrin?

Maltodextrin slouží jako ochranný val kolem výživných látek a zabraňuje v jejich oxidaci, dokud nedojde k jeho rozpuštění v tekutině. Kdyby v GM nebyl, oxidace by časem zničila výživnou hodnotu výrobku.

 

2. Účinky a výživná hodnota

 

Jaký je vlastně přínos GM?

GM poskytuje vynikající přírodní výživu, kterou máte vždy po ruce a jejíž příprava je snadná a rychlá. Můžeme mluvit o jakémsi "green fast food" jako protikladu k hamburgerům a hot dogům. Sytí vaše tělo množstvím "stavebních" látek, jako jsou aminokyseliny, vitamíny, minerály, enzymy, antioxidanty, chlorofyl a další potřebné fytolátky. Tyto živiny dopravuje vašim buňkám, neutralizuje toxiny, chrání je před volnými radikály a odvádí odpad vznikající buněčným metabolizmem. Tím GM splňuje všechny aspekty správné výživy - sytí, čistí, chrání.

 

Pomůže mi GM při hubnutí?

Ano, doporučená denní dávka obsahuje celou radu důležitých výživných látek, ale jen 10 kalorií! Máte-li program na snížení nadváhy, je pro vás GM ideálním pomocníkem. Dodá vašemu tělu vitaminy, minerální látky, aminokyseliny, enzymy a bílkoviny a to prakticky bez kalorií. Při takovém programu (ne dlouhodobě) může GM svou výživnou hodnotou nahradit jedno jídlo za den.

 

Mohu užívat GM, když se postím?

Ano, GM je výborný dietní doplněk při půstu, protože dodává tělu základní živiny tak, aby při tomto očistném programu příliš nestrádalo. Také bílkoviny a polysacharidy v GM obsažené poskytují metabolizmu nezbytnou energii. GM svou mírně alkalickou reakcí pomáhá překonávat ketoacidózu vyvolanou hladověním a navíc podporuje a zvyšuje očistný efekt půstu.

 

K čemu potřebujeme enzymy?

Enzymy mají v našem organizmu roli katalyzátoru (spouštěčů) veškerých metabolických aktivit. Bez nich nemůže tělo prakticky fungovat, žít - trávením počínaje a regulací vylučování hormonů konče. I když naše tělo obsahuje tisíce různých enzymů, většina naší stravy je průmyslově zpracovaná, konzervovaná nebo tepelně upravená a tedy enzymů zbavená. Aktivní enzymy získáváme z čerstvé syrové stravy. GM je zdrojem stovek aktivních enzymů, a to jak antioxidačních, tak digestivních (zažívacích).

 

Četl jsem, že enzymy snadno podléhají zkáze. Jak je zajištěno, že v GM enzymy zůstávají?

Enzymy v GM jsou chráněny dvěma způsoby. Nejprve při výrobě, kdy díky speciální technologii rychlého sušení s kontrolovanou teplotou nedochází k jejich, zničení teplem, a podruhé přidáním maltodextrinu - polysacharidu, získávaného hydrolýzou z organických přírodních zdrojů, v případě GM z organické kukuřice. Maltodextrin enzymy obalí (na molekulární úrovni) a zabrání tak nežádoucím reakcím (především oxidaci), které by je znehodnotily. Výsledkem je produkt obsahující množství stabilizovaných aktivních enzymů vhodných pro náš organizmus.

 

Proč je GM tak zelený?

Zelenou barvu GM dává chlorofyl. Ječné listy ho obsahují velké množství. Chlorofyl má na organizmus v mnoha směrech ozdravný účinek.

 

Jak chlorofyl působí?

Obsah chlorofylu v GM působí jako přirozený detoxikační činitel. Pomáhá eliminovat toxiny ze střeva ostatních tkání. Protože se jedná o přírodní detoxikační činitel, pomáhá také potlačit zápach z úst. Chlorofyl je také antioxidant a působí protizánětlivě. Je vědecky prokázáno, že chlorofyl nepřímo zvyšuje okysličování tkání tím, že má kladný vliv na růst počtu červených krvinek, které jsou nositeli kyslíku v těle.

Je nějaký rozdíl mezi chlorofylem v potravinových doplňcích a chlorofylem z přírodních zdrojů?

Ano. Dojde-li k izolování chlorofylu ze zelených rostlin a tedy k vytržení z přirozeného prostředí, jeho účinnost klesá (podle některých odborníků až 10ti násobně). Navíc je

velmi těžké chlorofyl z rostlin izolovat, což jeho "výrobu" značně prodražuje. Chlorofyl v GM je součástí zelené šťávy a zůstává tedy přírodní se všemi blahodárnými účinky

na organizmus.

 

Má GM detoxikační účinky?

Ano. GM obsahuje chlorofyl a další látky, které usnadňují uvolňování toxických látek z tkání, aby mohlo dojít k jejich vyloučení. Toto je přirozený proces, ke kterému musí denně docházet, aby se v těle toxické látky nekumulovaly a nedocházelo k pomalé "samootravě". Ta se může mimo jiné projevovat nadýmáním, vyrážkami, svěděním a tuhnutím svalů. Pitím GM a dostatkem tekutin vůbec, dochází zpravidla během 1 - 2 týdnů k úlevě.

 

Co jsou to antioxidanty a jak působí?

Antioxidanty jsou látky, které dokáží neutralizovat tzv. volné radikály. Volné radikály jsou molekuly, které obsahují kyslík a jsou extrémně reaktivní. Svými reakcemi poškozují buněčné membrány, DNA a cévy a snižují jejich funkčnost.

Antioxidanty neutralizují tyto volné radikály dříve než mohou natropit škodu, a tím umožňují normální fungování buněk.

 

3. Specifické otázky

 

Mohou GM užívat i děti?

Ano. Dětem mladším než 10 let doporučujeme 1/2 kávové lžičky rozpustit ve vodě nebo oblíbeném džusu 1 - 2krát denně. Děti starší než 10 let mohou užívat dávku jako dospělí.


Neuškodí mi maltodextrin v GM, když jsem diabetik?

Diabetici a lidé, jejichž zdravotní stav vyžaduje kontrolu hladiny cukru v krvi, užívají GM bez jakýchkoliv problému. Maltodextrin je polysacharid a ne jednoduchý cukr. Energii uvolňuje pomalu (má nižší glykemický index než glukóza), a tak nedochází k prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi. Máte-li však ve vašem případě nějaké pochybnosti, poraďte se se svým lékařem.

 

Kolik je v GM cukru?

GM obsahuje velmi malé množství v přírodě se vyskytujících rostlinných cukrů. Může ho bez obav užívat každý, i ten, kdo si ze zdravotních důvodů musí sledovat hladinu cukru v krvi.

 

Po užití GM se cítím plná energie. Obsahuje GM kofein?

Ne, GM se vyrábí ze šťávy ječné trávy, a ta kofein neobsahuje. Většina uživatelů si však již v prvních týdnech užívání všimla pocitu nárůstu energie. To nás nepřekvapuje, protože v GM je množství fytolátek, o kterých je známo, že pomáhají tělu produkovat zdroj energie ATP. Zatímco kofein a podobné stimulanty zásoby energie plení, GM zvyšuje schopnost buněk energii produkovat, aniž by k tomu docházelo na úkor spánku a odpočinku.

 

Obsahuje GM lepek (gluten)?

Ne. Sušená šťáva je lisovaná z ječných listů, ne ze zrna. A listy lepek neobsahují. Žádná ze složek GM neobsahuje lepek, takže výrobek je vhodný i pro osoby citlivé na lepek.

 

4. Užívání

 

Jak nejlépe užívat Green Magma?

GM je nejlépe užívat nalačno, bud' 20 min před jídlem nebo 2 hod po jídle, tak, aby se jejich trávení a zažívání nekřížilo. Je rovněž důležité rozmíchat GM v chladných (neperlivých) tekutinách (nejlépe ve vodě), protože horké tekutiny by zničily aktivní enzymy.

 

Nedojde ke znehodnocení živin a enzymů v GM, když jej rozmíchám v ovocné šťávě nebo džusu?

I když živiny a enzymy GM zůstávají déle aktivní ve vodě, vypijete-li koktail z GM a ovocné či zeleninové šťávy do 15 minut po rozmíchání, hodnota obsažených látek se nezmění.

 

Mohu užívat GM jako doplněk stravy i v těhotenství?

Ano, GM poskytuje vyvážený komplex základních výživných látek. Denní dávka GM je svou výživnou hodnotou ekvivalentem zeleninového salátu. Je to bezpečný, přírodní a výživný potravinový doplněk i pro těhotné.

 

Snižuje užívání GM spolu s jídlem jeho účinnost?

GM můžete užívat s jídlem i samostatně. Aby však došlo ke vstřebání maximálního množství výživných látek, je lépe jej užívat nalačno, protože jídlo může zabránit jejich plnému vstřebání a využití.

 

Je možné se GM předávkovat?

GM není droga, ale komplexní potravinový extrakt vyrobený z čerstvě vylisované šťávy z ječných listů. Předávkovat se GM je asi tak málo pravděpodobné, jako se předávkovat hlávkovým salátem. Nicméně jste-li na dietě s omezeným množstvím sacharidů, kontrolujte si jejich množství v denní dávce GM.

 

5. Skladování a trvanlivost

 

Jak mám GM uchovávat?

GM by se měl chránit před vlhkostí, přímým slunečním světlem a teplem. Měl by zůstat v původním balení a s těsně uzavřeným víčkem. Nedoporučujeme skladovat v ledničce, kde dochází ke kondenzaci par a vzniká tak vlhké prostředí, nevhodné pro skladování GM.

 

Mohu si namíchat větší množství GM a skladovat je v lednici?

Nedoporučujeme. Po rozpuštění GM v tekutině dochází k uvolnění aktivních látek. Ty by se pak měly zkonzumovat do 10 - 15 minut. Protože je už nechrání maltodextrin, jsou vystaveny oxidaci, která rychle snižuje jejich výživnou hodnotu.

 

Slovo odborníka

Tím, jak se my lidé, stáváme stále pohodlnějšími a uspěchanějšími, hledáme také pohodlnější a rychlejší přípravu kvalitních pokrmů. Pokud však chceme (i ti nejpohodlnější z nás) splnit jedno ze základních výživových doporučení 5x denně ovoce a zeleninu, uděláme náramně dobře, když se naučíme pravidelně konzumovat zelené potraviny. Denně se ve své praxi setkávám s povzdechy, že "shánět kvalitní potraviny zabere hodně času" a "kdo se má v těch zdravých potravinách vyznat". Pro takové jedince jsou zelené potraviny perfektní odpovědí. Jsou totiž dokonalým doplňkem stravy a prevencí mnoha budoucích zdravotních obtíží.

Svým nutričně bohatým a cenným obsahem je Green Magma všestranně využitelný; ať jej používáme jako přírodní multivitamín pro děti, či jako omlazující a vitalizující nápoj pro seniory, nebo ideální doplněk stravy pro těhotné a kojící maminky, nebo jako rehydratační roztok při průjmových onemocněních, nebo jako účinný iontový a regenerací koktajl pro sportovce, či jako "sipping" v klinické výživě při léčbě malnutrice, nebo při řešení nutriční podvýživy u obézních pacientů, nebo také jako zásadotvornou potravinu pomáhající udržet acidobazickou rovnováhu (třeba u diabetiků, při hyperurikémii), u dialyzovaných pacientů jako zdroj kvalitních (esenciálních) aminokyselin, i jako dobrý přípravek pro chelatoterapii. Takto by se dalo ještě dlouho pokračovat.

Mnohé studie prokazují u šťávy z mladého ječmene jeho farmakologické vlastnosti antioxidační, antimutagenní, antikarcinogenní, protizánětlivé, protialergické, imunostimulační, antisklerotické, prospěšné pro diabetiky a dyspeptiky (i nespecifické záněty střevní) a jako antiaging prostředek. Skutečně nevím (snad kromě velmi závažných akutních stavů), komu by se v rámci léčebné i preventivní výživy nedal Green Magma doporučit. Já osobně považuji tuto šťávu z mladého ječmene za geniální praktickou multifunkční superpotravinu třetího tisíciletí.

 

A. Zelené nápoje sytí i čistí organismus zároveň.
Jsme složeni přibližně ze 70 biliónů buněk. Každá buňka stejně jako celý organismus potřebuje hodnotnou stravu a dokonalé vylučování. Zelené nápoje buňky sytí i pročišťují zároveň. Čištěním a zásobováním organismu prodlužujeme biologický věk. Mezi věkem "chronologickým"a "biologickým" je výrazný rozdíl. Chronologické stáří je definováno datem narození. Je to počet let, která jsme již prožili. Tento věk ale nic neříká o tom, kolik let je před námi. To naznačuje věk "biologický". Je to věk reálný, který vyjadřuje míru opotřebení organismu. Dvěma lidem je čtyřicet let a jeden vypadá a cítí se na třicet. Druhý, chronologicky stejně starý, vypadá na padesát a cítí se na sto. To je reálný, biologický věk. Je určován genetikou, psychikou, vnějšími okolnostmi a životním stylem, jehož podstatnou částí je výživa. Nejvíce pro své zdraví v této oblasti uděláme změnou obsahu našich talířů. Proti této změně stojí ale dvě mocné síly - nedostatek vůle a rychlá doba. Soudný člověk pohlédne na svůj talíř a odpoví si, zda je vše v pořádku. Pokud nikoliv, nejlepším řešením jsou zelené potraviny a zelené nápoje. Ty zhodnotí všechny potenciálně prospěšné složky našeho jídelníčku a zneškodní složky potenciálně škodlivé. Tím náš imunitní systém nastaví na vyšší výkonnost. Zelený nápoj neničí viry ani bakterie. Nepromazává klouby a neotupuje akutní bolest. Není, a přece JE "všelékem". Povzbudí a posílí přirozenou imunitu a s problémy si stejně nikdo neporadí lépe, než ona sama.

B. Zelené nápoje jsou komplexní a přirozené.

Jejich fytolátky působí souvztažně a jejich účinek nelze srovnat s žádnou umělou kombinací. Látky jsou propojeny a posilují se. Dohromady tvoří chemickou reakci, podobnou "dominovému efektu". Postavte články domina, vynechejte jediný kousek uprostřed a hra končí. I život je chemickou řetězovou reakcí, která končí ztrátou byť jediného prvku. V rostlinách bylo např. identifikováno přes 600 různých karotenů. Syntetika ale obsahují karoteny maximálně 3! Při norské studii podávali kuřákům preparáty s beta karotenem. Přestali s tím. Riziko onemocnění rakovinou plic vůbec neklesalo. Naproti tomu "obyčejná" mrkev snížila riziko o 40 %. V izolovaných preparátech prostě chybí spojovací látky, které účinky zvyšují. Američané za izolované látky utratí nejvíce peněz, přesto jsou až na 25. místě v žebříčku dlouhověkosti. Hans-Günter Berner v knize "Hladovění nad plným hrncem" vykresluje človíčka, který se cpe, tloustne, ale přesto umírá na nutriční podvýživu.
Zdravotní problémy souvisejí i s nedostatkem minerálů. Vyčerpaná půda živí plodiny, ty sytí nás, a proto i přes plná břicha umíráme hlady. Co myslíte, chybí našemu tělu minerály jako například železo či vápník? Ano, chybí. A chybí nám na talíři? Nechybí! Naopak jsme jimi přejezeni jako žádná generace před námi! Žádná generace před námi se tolik necpala masem, sýrem a mlékem, které těmito látkami přetékají. Žádná generace se "neucpávala" sušenkami obohacenými vápníkem a vitamíny. A přesto žádná generace tolik netrpěla nedostatkem těchto látek, kterými se my krmíme od rána do večera. I kdybychom se vápníkem opravdu krmili od rána do večera, bez fytolátek a bez pohybu nám pouze zanese ledviny. Bez zásaditého prostředí a vazeb na fytolátky nám železo pouze zabetonuje stolici a tím potrhá konečník. Mnozí se úzce zajímají jen o nutriční hodnoty, ale nerozumí tomu, že látky účinkují v přirozeném prostředí 1000x silněji. Proto pozitivní reakce vyvolá již malinká dávka správné stravy.

C. Zelené nápoje mají vysoký obsah chlorofylu.

Jestli o kvalitě benzínu vypovídá výše oktanového čísla, tak o kvalitě zelené stravy vypovídá množství chlorofylového pigmentu. Už v roce 1940 přinesl chirurgický časopis "Journal of Surgery" zprávu o 1200 nemocných, kterým chlorofyl urychlil hojení ran. Chlorofyl se podle Barbary Simonsohnové chová jako "kondenzátor sluneční energie". Dr. Swopeová o něm říká že "zelenou krev rostlin mění v našem těle na červenou". Proč? Je pozoruhodné, že hemoglobin, naše krevní barvivo, má podobnou chemickou strukturu jako chlorofyl. Rostliny díky chlorofylu žijí a my lidé dýcháme. Chlorofyl nám zlepšuje krevní obraz, urychluje hojení ran, popálenin a brání zánětům a infekcím. Díky němu dochází k lepšímu přenosu kyslíku, což zvyšuje výkon a brání vzniku infekčního prostředí. Zajímavý je názor léčitelů. Ti tvrdí: V zeleném barvivu je koncentrováno sluneční světlo a energie, která nám předává moudrost a lásku. Zelená hraje roli i při léčbě barvami, uklidňuje, harmonizuje a léčí tělo i duši. Zelená je barvou srdeční čakry, centra naší energie, a zelené potraviny tuto čakru posilují. Zelený ječmen obsahuje tryptofan, ze kterého se tvoří serotonin, hormon radosti a štěstí. Bez něj hloupneme a ztrácíme vyrovnanost a pocit štěstí. S poklesem hodnoty serotoninu přijde deprese a únava. Večer tělo přemění serotonin na melatonin a my lépe usínáme. Pozoruhodná shoda vědy a intuice, že? Chlorofyl je ale pouze jedním z řady dalších rostlinných barviv. V trávě se nachází i alfa a beta karoten, zeaxanthin a řada xantofylů. Ty ale nejsou vidět, protože je chlorofyl všechny překryje.

D. Zelené nápoje jsou enzymaticky aktivní.

Všichni se rodíme s jakousi "enzymatickou bankou", jejíž vyčerpání znamená smrt. Tepelně zpracované jídlo sice chutná, ale zároveň se chová jako pijavice. Vysává naše enzymatické zásoby. Život z vlastních zásob připomíná příběh cesty kolem světa za 80 dní. S větrem o závod pluli cestovatelé za velkým cílem. Došlo uhlí, odtrhali dřevo z trupu lodi a nakonec spálili i drahocenný nábytek z podpalubí. Cíl byl důležitější než vybavení. A tělo funguje obdobně. Ideální strava organismus nevysává, ale sytí! I proto zelené nápoje pijí lidé, kteří sahají na hranice svých možností. Vrcholoví sportovci jako kulturista David Hawk, maratónec Jerry Dunn či profesionální golfová legenda Arnold Palmer jistě vědí, co dělají, když pravidelně pijí zelené nápoje.

E. Zelené nápoje jsou zásadotvorné.

98 % populace trpí nemocemi zubů. A jaká je příčina zubního kazu? Překyselení organismu. Nevěřte zázračným zubním pastám! Jistěže na kratičko osvěží dech a strhnou zubní plak, ale zuby se nekazí proto, že je málo čistíme, ale potřebujeme je čistit proto, že špatně jíme. Zelená strava působí zásadotvorně a to drží na uzdě rakovinotvorné látky žijící z překyselení. Nejdramatičtějším příkladem je krev. Ta prostě musí mít zásaditost okolo 7,4. To je otázka života a smrti. Jestliže hrozí celkové překyselení, organismus poměr kyselosti a zásad nerovnoměrně rozloží, aby nedošlo k ohrožení životně důležitých center. Obrazně řečeno, přelije zásaditost z míst, kde nás ztráta ideálního prostředí tolik neohrozí. Třeba z ústní dutiny, tenkého střeva a z močového ústrojí. Nejprve si "půjčí" od úst. Důsledkem je zvýšená kazivost zubů, zubní plak, krvácivost dásní, parodontóza a např. zápach z úst. Ještě horší je, že kyseliny naruší chuťové pohárky, čímž zvýší chuť na cukry, tuky a sůl. Zelené nápoje kyselost vyrovnávají. Ústní problémy pak přirozeně mizí. Zdraví není žádný zázrak! Být zdravý je normální.
A co na to diabetici? Regulace zásaditosti upravuje průchod cukrů skrze střevní stěny. Tím se postupně normalizuje hladina cukru v krvi. I toto se děje zcela přirozeně! Je to funkce řádné stravy. Problém překyselení je učebnicovým příkladem vztahu: příčina - nemoc - léčba. Jen v Německu se za léky proti překyselení a pálení žáhy utratí 3 miliony euro ročně! Tyto "léky" na několik hodin neutralizují žaludeční kyseliny. Když ale kyselinu potřebujeme na trávení, máme smůlu, není. Nestrávená potrava putuje střevy a stane se jedovatou. Antacida potlačí i kyselost, které je nezbytná. Pamatujme, překyselená těla potřebují "průplach" zásaditou stravou, jinak vzniká prostředí, ve kterém se nemoci líhnou jako kuřata v inkubátoru. Nemoc je parazit. Žije z nás. Sytí se námi. Nemoc si krmíme jako domácího mazlíčka, který se zvrhne v nezvládnutelnou bestii. Medicína je pouze "management krize". Léky té námi vykrmené hyeně sice nasadí náhubek, ale jediným řešením je jíst zelenou stravu, která vývoj nemocí ruší. Přínos pro děti: Šťáva z mladého ječmene má stejné pH jako mateřské mléko. Se zelenými nápoji začněte co nejdříve po odstavení od prsu. Mladý ječmen vytváří přirozené prostředí lépe než pasterizované kyselinotvorné ovocné džusy obsahující cukr. Navrhuji pokus. Zalijte své pokojové rostliny Coca-colou. Za dva dny odumřou z překyselení. U dětí můžete limonádami vyvolat osteoporózu už v jedenácti letech. Nezvykejte děti na sladké, vyrostou z nich slaboši! Učte je alespoň 1x denně pít "zelené mléko". Trochu vykompenzujete zlozvyky, se kterými prohráváte a možná již ani nebojujete.

F. Zelené nápoje mají vysokou přirozenou antioxidační aktivitu.

Pokud neužíváme zelené antioxidanty, pleť trpí a stárne i přes sebedražší kosmetickou péči. Klaus Oberbeil říká: "Bez antioxidantů pleť při opalování žlukne stejně jako máslo ponechané na slunci". Ministerstvo zemědělství v USA v doporučení z r. 1995 uvádí: "Antioxidanty v potravinách rostlinného původu snižují riziko onemocnění rakovinou a chronickými chorobami." Zelená šťáva brání před rentgenovým i jinými druhy záření. Dr. Hagiwara popisuje zkušenost s kožním zánětem, který si způsobil vařící vodou: "Po opaření mi vznikly rozsáhlé mokvající puchýře a hrozila infekce. Podobné úrazy se mi těžce hojí, tak jsem popáleninu potíral šťávou z mladého ječmene. Léčba trvala kratší dobu a nebyla tak bolestivá". Proto zadal dr. Hagiwara týmu výzkumníků úkol testovat šťávu na kožní onemocnění včetně slunečních popálenin. V severních zemích užívají světlovlasí lidé se špatnou pigmentací džus z ječmene i k vnějšímu potírání pokožky. Pro světlejší severské typy platí výzva k užívání zelených potravin o to více.

Zelené nápoje ovlivňují překyselený organismus, diabetes – cukrovku, osteoporózu, zuby, trávení, rakovinu, ulcerózní kolitidu, cholesterol a krevní tlak, detoxikaci. Velkou zde hraje látka chlorofyl, kyselina listová.

 

Seznam produktů zelených potravin:

 

 

GREEN MAGMA \ sáčky
sušená šťáva z listů mladého ječmene
balení: 25 sáčků po 3g

 

 

BARLEY ESSENCE - green tea \ prášek
sušená šťáva z listů mladého ječmene obohacená o výtažky ze zeleného čaje
balení: 150g

 


MAGMA SLIM \ želatinová kapsle

komplex HCA, CLA, Green Magma, Green Tea
balení: 60g (160 kapslí)

 

 

GREEN MAGMA \ prášek                                                GREEN MAGMA \ tablety
sušená šťáva z listů mladého ječmene                                  sušená šťáva z mladého ječmene
balení: 150 gr.                                                                       Balení: 138gr. ( 368 tbl.)

CRYPTOMONADA \ tablety
chlorella sorokiniana
balení: 120g (600 tablet)


Níže najdete  C E R T I F I K Á T Y  o výrobě a prodeji zelených potravin.

 

 

                     Certifikát o volném prodeji a výrobě - Cryptomonada, ICBC Ltd., Taiwan


Certifikát o zpracování organických produktů Green Magma

Certifikát o dovozu organických produktů Green Magma



Produkty řady Green Magma od výrobce Green Foods Corporation jsou v Registru rozhodnutí hlavního hygienika České republiky pod číslem jednacím OVZ-35.0-08.07.2008-27990.

Produkt Cryptomonada od výrobce ICBC LTD. Co. je v Registru rozhodnutí hlavního hygienika České republiky pod číslem jednacím OVZ-35.0-03.09.2008-35906.